Orice pasionat de sport știe că avantajul echipei gazdă este prezent în orice meci. Dar este adevărat oare? Și dacă da, care ar fi motivul?
Privind de-a lungul timpului, se observă că echipa gazdă are un număr dublu de victorii față de oaspeți. Cu cât ne apropiem mai mult de momentul prezent, realizăm că diferența începe să se micșoreze.
Cu toate acestea, avantajul echipei gazdă, oricare ar fi acela, este încă prezent și în zilele noastre.
Aproape jumătate dintre meciurile jucate se termină cu victoria gazdelor. Și doar puțin peste un sfert din partide sunt câștigate de echipa din deplasare.
Se tot vorbește despre „avantajul echipei gazdă”. Dar oare cui se datorează?!
Ipotezele teoreticienilor în domeniu sunt următoarele: teren cunoscut, oboseala unei deplasări, aportul suporterilor sau arbitrajul favorabil.
Este adevărat că jucătorii echipei care joacă „acasă”, vor evolua pe terenul propriu, acolo unde joacă de mult timp meciurile oficiale și unde fac antrenamentele. Orice om se simte mai bine când se află într-un loc familiar. De la vestiare până pe gazon, totul este cunoscut.
În schimb, atunci când joci în deplasare, trebuie să depui eforturi suplimentare. Te trezești mai devreme, pierzi câteva ore bune în care te puteai pregăti pentru meci și, de multe ori, ești obosit după un drum lung. Dacă ești nevoit să schimbi și fusul orar cu câteva ore, atunci dezavantajul este și mai accentuat.
Deși este puțin înțeles greșit, aportul suporterilor este important. Nu pentru cântecele minunate din tribună sau pentru coregrafia 3D. Ci pentru entuziasmul pe care îl oferă jucătorilor atunci când se află în posesia mingii și atacă, precum și pentru huiduielile adversarilor. Iar peste cele două ar fi presiunea pe care o pot pune pe umerii arbitrului.
Este cunoscut faptul că echipa gazdă are un +5% din partea arbitrului. Cu sprijinul înflăcărat al suporterilor, arbitrul ar putea fi al 12-lea jucător. Gândește-te ce înseamnă să ai în apropierea ta peste 100.000 ochi care îți urmăresc deciziile.
Poate că de aceea echipele care joacă acasă au înregistrat mai puține faulturi și cartonașe decât adversarii.
Consider că ipotezele sunt corecte și că împreună constituie avantajul echipei gazdă.
Fanii pot lipsi din tribună din mai multe cauze, precum răzvrătiri, suspendări sau, mai nou, pandemii.
În anul 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, meciurile s-au jucat fără spectatori în majoritatea ligilor.
Din acel moment au fost sesizate diferențe de abordare a meciurilor de către echipe.
Astfel că, în Bundesliga, procentul victoriilor gazdelor a fost de 32%, față de media anterioară de 43%. În schimb, în liga secundă din Germania, procentul a crescut de la 41% la 43%.
Dacă analizăm toate ligile de top, observăm că avantajul echipei gazdă chiar s-a diminuat. Doar 39% victorii ale echipei gazdă, față de media anterioară de 43%.
Dar nu trebuie să ne oprim aici pentru a trage o concluzie. Ar fi prea puțin.
Statisticile ne mai arată că echipa, în lipsa suportrilor, gazdele au fost sancționate pentru mai multe faulturi decât în trecut. De asemenea, echipa care joacă acasă a avut mai puține șuturi și mai puține cornere. În schimb, nu au fost sesizate modificări în ceea ce îi privește pe oaspeți.
Un lucru este cert, avantajul echipei gazdă există. Statisticile ne demonsterază acest aspect. Tot acestea sunt cele care ne arată și că lipsa suporterilor a determinat modificări ale acestui avantaj.
Oare jucătorii sunt afectați că nu mai aud cântece sau încurajări din tribună? Sau poate că arbitrul nu mai simte o presiune în luarea deciziilor. Ori gazdele nu mai ies de la vestiare cu gândul că trebuie să nu-i dezamăgească pe cei care se află în tribună.
Oricare ar fi motivul, este bine de știut că echipa gazdă are întotdeauna un avantaj de partea ei, chiar dacă puțin diminuat în lipsa suporterilor. Așteptăm și arbitraj robotizam, să vedem atunci care este consecința.
Dacă ești cu adevărat interesat, îți recomand să citești articolele educative despre pariurile exchange. Îți vor fi de mare folos dacă ești la început de drum. Exemple practice sunt postate zilnic pe pagina de facebook Academia de Pariuri Exchange.
De asemenea, te aștept în comunitatea pariorilor care urmăresc obținerea de profit, în cadrul grupului Academia de Pariuri Betcash.
Pentru informații suplimentare sau strategii de punere în aplicare a pariurilor exchange, te invit să îmi scrii în secțiunea de contact.
Stiai ca majoritatea ponturilor noastre sunt postate pe Telegram? Alatura-te comuntatii Betcash dand click pe acest link: Telegram.
De asemenea, postam constant si te asteptam si pe grupul nostru de Facebook.