Ai mai auzit de back sau lay?
Este cea mai importantă deosebire față de o casă de pariuri obișnuită. Acolo poți alegi să pariezi pe cota oferită suma dorită. În cazul Betfair Exchange ai două posibilități, respectiv „back” (pro) şi „lay” (contra).
Să le luăm pe rând…
BACK (albastru)
Este varianta obişnuită, pe care o cunoaştem cu toţii. Apelezi la ea atunci când crezi că acel eveniment se va întâmpla. Este ca și cum ai alege cota de la orice casă de pariuri. Aceasta se află întotdeauna în stânga ecranului.
Astfel, dacă alegi să pariezi back (pro) pe o cotă, vei obține un câștig calculat prin înmulțirea cotei cu miza sau pierzi suma pariată.
Riscul tău este miza pe care ai ales-o.
Profitul este câștigul din care scazi miza.
De exemplu, pariezi back (pro) 100 $ pe victoria gazdelor, la cota de 1.63.
Gazdele câștigă – primești 163 $ (profit 63 $, pe care trebuie să ți-i plătească casa de pariuri sau, în cazul pariurilor exchange, celălalt parior – în poziția căruia te poți afla tu dacă pariezi contra).
Gazdele nu câștigă (egal sau oaspeți) – pierzi 100 $ pariați (miza ta rămâne la casa de pariuri, evident, dar în cazul nostru, ajunge la celălalt parior – în poziția căruia te poți afla tu dacă pariezi contra).
Nu cred că mai sunt necesare explicații suplimentare în acest caz.
Lay (contra)
LAY (roz) este cea de-a doua variantă, oferită exclusiv de pariurile exchange, fiind și cea care implică dificultăți pentru începători. Aceasta se află în dreapta ecranului.
Se utilizează atunci când consideri că un eveniment nu se va întâmpla. Este opusul lui back (pro) și, cu câteva excepții, se regăsește sub o altă formă și în pariurile obișnuite.
Mai exact, dacă pariem contra victoriei echipei gazdă (lay 1), asta înseamnă că acea echipă nu trebuie să câștige, ceea ce s-ar „transcrie” într-o formă cunoscută ca X2 (egal sau oaspeți).
LAY (1) = BACK (X sau 2)
LAY (X) = BACK (1 sau 2)
LAY (2) = BACK (1 sau X)
LAY (peste 2.5 goluri) = BACK (sub 2.5 goluri)
LAY (sub 2.5 goluri) = BACK (peste 2.5 goluri)
Sau, dacă pariem lay peste 2.5, înseamnă că nu trebuie să se înscrie mai mult de 3 goluri, ceea ce înseamnă sub 2.5 și, de asemenea, dacă pariem contra ambele echipe să marcheze, rezultă că pariul ar fi câștigător dacă ambele echipe nu marchează.
Exact opusul. Simplu!
Așa cum am spus, există și unele excepții, în care pariul contra nu are un corespondent în pariurile obișnuite.
Să luăm, de exemplu, pariurile pe scor corect. Pariem lay (contra) scorului de 1-0, ceea ce înseamnă că, dacă scorul este oricare altul, pariul va fi câștigător. La o casă de pariuri obișnuită ar trebui să pariezi (back) câte o sumă de bani pe fiecare scor corect, mai puțin 1-0, pentru a câștiga.
Cel mai important aspect ce trebuie cunoscut atunci când pariem contra (lay) unui eveniment este acela că riscul diferă de pariul obișnuit. De data aceasta nu mai ești pariorul, ci ești casa de pariuri care primește miza de la parior și, ori îi dă acestuia câștigul (miza înapoi și profitul), ori rămâne cu miza plasată.
Astfel, dacă alegi să pariezi lay (contra) pe o cotă, vei obține un câștig egal cu miza sau pierzi miza înmulțită cu cota din care scazi miza (că nu era oricum a ta). Opusul unui pariu back.
Riscul tău este profitul celuilalt parior.
Profitul este riscul (miza) celuilalt parior.
În același exemplu prezentat anterior, de data aceasta rolurile se schimbă, pariezi lay (contra) 100 $ pe victoria gazdelor, la cota de 1.66.
Gazdele nu câștigă (egal sau oaspeți) – primești 100 $ (miza plasată de parior rămâne la tine, ca și cum tu ai fi casa de pariuri).
Gazdele câștigă – pierzi 60 $ (pariorul a avut dreptate și va primi în total 166 $, însă 100 $ erau oricum ai lui atunci când a mizat).
Asigură-te că ai înțeles foarte bine aceste noțiuni și interesează-te cât mai mult despre subiectele tratate în această secțiune. Doar atunci să treci la următorul pas. Nu ezita să mă contactezi pentru orice detalii suplimentare.