Trading = comerț / schimb de mărfuri (în cazul nostru cote)

Această modalitate de pariere este foarte interesantă și cu siguranță este o noutate pentru mulți dintre voi, însă este simplu de pariat odată ce ai înțeles-o și se pot obține profituri constante.

Trading-ul se poate face exclusiv în cadrul pariurilor exchange, cu ajutorul celor două posibilități de pariere (back & lay).

Ideea care stă la bază este foarte simplă și se ghidează după regulile oricărei activități comerciale, „cumpără ieftin și vinde scump”.

Înainte de a discuta despre trading-ul pe sporturi, vreau să te gândești la tranzacționarea la bursă. Sunt sigur că ai măcar o idee în ce constă aceasta. Profitul apare atunci când cumperi un bun (aur, petrol, etc.) la un anumit preț, iar când valoarea lui crește, îl vinzi și păstrezi diferența.

Aceeași regulă se aplică și pe Betfair Exchange. Cumperi o cotă când este mică și o vinzi când este mare. Simplu?! Nu chiar…

Este esențial să cunoști sportul, meciul și piața pe care te hotărăști să intri, dar la fel de important este și momentul în care tranzacționezi.

Astfel, de-a lungul timpului au fost inventate și experimentate o mulțime de strategii. Unele au demonstrat că sunt profitabile, altele nu. Din punctul meu de vedere, majoritatea sunt profitabile atâta timp cât ajungi să îi inveți toate secretele și ești disciplinat.

Din experiență îți spun că este ideal să ai în portofoliu un număr limitat de strategii pe care să le cunoști cât mai bine, decât să le încerci pe toate și să nu înțelegi niciuna. De asemenea, fiecare poate avea o strategie preferată, cu care se descurcă foarte bine, dar nu-i este la fel de profitabilă altuia. Depinde de stilul fiecăruia, unuii sunt mai temperați, alții mai agresivi, unii vor diferențe mai mari între cote, dar mai puține, iar alții diferențe mai mici, dar mai multe. Unii pariori preferă să închidă pariul imediat ce au un profit sau pierderea a atins o anumită limită, în timp ce alții preferă să aștepte până la finalul meciului pentru a obține un câștig mai mare, dar și pierderea asumată crește.

Referitor la ultima situație, sunt de părere că atâta timp cât pariezi și aștepți finalul meciului cu speranța că se întâmplă ce aștepți, se apropie de pariurile obișnuite, bazate în mare parte pe noroc și îți poate afecta profitul. Dar fiecare are stilul lui și nimănui nu-i convine să-și asume o pierdere prin închiderea pariului, iar apoi să vină golul.

Să luăm un exemplu pentru a înțelege despre ce vorbim.

Echipa A joacă acasă și este favorită să câștige (cota 1.80 – după cum se poate vedea poți paria maxim 10 $, pe care i-a investit alt parior pe lay, iar daca vrei sa mizez mai mult va trebui sa cobori pe cotele de 1.79 și 1.78 sau poți astepta până mai vine altcineva sa puna alt lay la 1.80).

Tu consideri că echipa chiar are șanse mari să câștige, mai ales că ai mai urmărit-o și știi că e obișnuită să marcheze prima, dar începe să atace mai serios după minutul 20. Așa că, în loc să pariezi pe Echipa A la cota de 1.80, decizi să aștepți 10-15 minute după începerea meciului și plasezi miza de 100 $ pe cota care a crescut între timp la 2.12. Astfel, vei avea un câștig de 212 $ (profit 112 $ – față de 80 $ cât ai fi obținut dacă intrai din primul minut).

La pauză încă este 0-0 scorul, iar cota a ajuns la 2.50 pentru victoria favoriților. În acest moment, ai foarte multe opțiuni și trebuie să o judeci pe fiecare în parte. Astfel, o gândire profitabilă ar fi aceasta:

  • dacă Echipa A a forțat deschiderea scorului și a avut câteva ocazii, poți suplimenta cu o altă miză sau poți păstra miza inițială și să aștepți să vezi cum decurge repriza secundă, în speranța că va marca;
  • dacă Echipa A nu a arătat prea bine în prima repriză, dar tu știi că joacă mult mai bine după pauză (și îl va introduce și pe Ianis Hagi), poți acționa în mod similar;
  • dacă Echipa A a fost total dominată și părerea ta pertinentă spune că azi nu e ziua lor, poți închide pariul și îți asumi o pierdere mică indiferent de rezultat sau una puțin mai mare doar dacă nu câștigă.

În minutul 62, Echipa A reușește să înscrie. Cota pentru victoria acesteia scade dramatic la 1.15 (ocazie cu care ori te trag cu mâine de păr, în situația în care te-ai decis să închizi pariul, ori ești fericit, dacă ai continuat).

În minutul 62, Echipa A reușește să înscrie. Piața încearca începe să-și stabilească cotele noi după ce fost suspendată. Cota pentru victoria gazdelor scade dramatic la 1.15 (ocazie cu care ori te trag cu mâine de păr, în situația în care te-ai decis să închizi pariul, ori ești fericit, dacă ai continuat).

În acest moment se nasc alte posibilități, pe care trebuie să le pui în balanță:

  • să închizi pariul cu profit indiferent de rezultatul final – hedging (poți folosi cashout, un calculator de arbitrage sau calculezi singur cât trebuie să pariezi împotriva Echipei A pentru a obține același profit);

miza lay = miza back * cota back / cota lay

= 100 * 2.05 / 1.15

= 178,26 $

Astfel, dacă Echipa A câștigă

Ai pus back 100 $ la cotă 2.05 = profit 105 $

Ai pus lay 178.26 $ la cotă 1.15 = pierdere 26,73 $

Profit total = 78,27 $

Însă, dacă Echipa A nu câștigă

Ai pus back 100 $ la cotă 2.05 = pierdere 100 $

Ai pus lay 178.26 $ la cotă 1.15 = profit 178,26 $

Profit total = 78,26 $

  • să lași tot profitul pe echipa favorită și o „mângâiere” (profit/pierdere 0) pe celelalte posibilități (pui lay Echipa A cu aceeași miză de 100 $);

miza lay = miza back

= 100 $

Astfel, dacă Echipa A câștigă

Ai pus back 100 $ la cotă 2.05 = profit 105 $

Ai pus lay 100 $ la cotă 1.15 = pierdere 15 $

Profit total = 90 $

Însă, dacă Echipa A nu câștigă

Ai pus back 100 $ la cotă 2.05 = pierdere 100 $

Ai pus lay 100 $ la cotă 1.15 = profit 100 $

Profit total = 0 $

  • să aranjezi profitul așa cum dorești (poate ești convins că se va termina egal și vrei să juci o mare parte din câștig acolo);
  • să lași meciul să se termine pentru a obține tot profitul inițial de 105 $ (soluție pe care nu o recomand, fiind același lucru cu un pariu obișnuit, existând oricând șansa ca echipa să fie egalată și să pierzi 100 $).

Trebuie să remarci faptul că este mai profitabil să pariezi contra (lay) unor cote mai mici, întrucât te îndatorezi mai puţin celorlați pariroi pentru o recompensă mai mare.

Asigură-te că ai înțeles foarte bine aceste noțiuni și interesează-te cât mai mult despre subiectele tratate în această secțiune. Doar atunci să treci la următorul pas. Nu ezita să mă contactezi pentru orice detalii suplimentare.

Close Menu