Sistemul de evaluare ELO

Sistemul de evaluare ELO este o metodă folosită pentru calcularea relativă a nivelului abilităților unor jucători / echipe. Chiar dacă sistemul a fost conceput pentru jocul de șah, acesta este aplicat cu succes și în alte sporturi precum fotbal sau tenis. ELO nu este vreo prescurtare a unei denumiri, ci provine de la inventatorul metodei, Arpad Elo.

Despre sistemul de evaluare ELO

Diferența dintre punctajele ELO este cea care preconizează rezultatul unui meci. Teoretic, dacă se întâlnesc două echipe (sau doi jucători) cu același punctaj, ar trebui ca echipele să înscrie același număr de goluri, iar meciul să se termine egal.

Cu cât diferența ELO este mai mare, cu atât șansele cresc în favoarea celui cu punctaj mai mare.

Evaluarea ELO a unei echipe/jucător este reprezentată de un număr, care poate crește sau scade după fiecare meci.

Însă calculul nu este unul rudimentar. Chiar dacă se acordă puncte pentru victorie sau egal, mai există și alți parametrii de care se ține cont. Astfel că, atunci când favoritul câștigă, obține mai puține puncte decât dacă ar fi fost „outsider”.

De asemenea, se ține cont și de faptul că echipa joacă acasă sau în deplasare, dar și de diferența de scor sau de valoarea competiției.

Formula matematica arată astfel:

Rn = Ro + K*G (W-We)

Rn – rating nou

Ro – rating vechi

K – valoarea competiției

G – valoare pentru diferența de goluri

W – rezultatul meciului

We – rezultatul așteptat

Nu are rost să intrăm în detalii pentru că ne vom pierde complet. Important este că avem suficiente date disponibile pe internet în mod gratuit. Există deja clasamente ELO atât pentru echipe naționale, cât și pentru cluburi. Nu trebuie să le calculezi singur. Trăiască evoluția!!

ELO cluburi
Rating ELO cluburi
Rating ELO echipe naționale

Cu ce ne ajută

Involuntar, noi avem deja un clasament ELO în cap. De exemplu, știi că FCSB este mai bună decât Voluntari. Chiar dacă nu ai un punctaj exact, poți estima că valoarea este aproape dublă. Astfel, poți preconiza un scor.

Însă, problema intervine atunci când se întâlnesc două echipe mai echilibrate, dintr-un campionat în care nu ai foarte multe informații. Sau poate este o competiție internațională. Ce ai zice de un meci între Arsenal și Dortmund, în optimile Ligii Campionilor. Tu cine crezi că este mai bună?

Nu poți decât să ghicești. Însă, o scurtă vizualizare a unui rating ELO, ne va spune cu exactitate.

Evaluarea ELO ne scutește de multă muncă și timp alocat analizei.

Dacă utilizezi programe automate de analiză a meciurilor, vei descoperi că majoritatea includ acest sistem de evaluare ELO. De exemplu, CGM Bet – cel mai bun software din punctul meu de vedere, utilizează și acest rating ELO.

Cu siguranță nu ne va spune totul despre respectivul meci, dar este un punct important de start pentru analiza ta.

După ce vezi cum se clasează fiecare echipă, începi să strângi și alte informații. Vorbim aici de forma echipei, accidentați, probleme financiare sau de altă natură, evenimente neprevăzute, vremea și alte condiții.

Deficiențe ale sistemului de evaluare ELO

Așa cum am precizat anterior, ratingul ELO nu îți garantează succesul. Este o analiză pur obiectivă, bazată exclusiv pe statistică.

În fotbal sau orice sport, în general, întotdeauna va exista elementul supriză. Chiar dacă o echipă este cu 100 poziții peste adversară, tot există acea mică șansă să nu câștige.

De aceea, va trebui să îți continui analiza meciului și din alte puncte de vedere, să le zicem, subiective.

De asemenea, tehnologia a avansat destul de mult în prezent. Majoritatea știu deja de acest sistem de evaluare ELO, iar avantajul s-a diminuat. Chiar dacă rămâne o sursă importantă de analiză a unui meci, trebuie să ne adaptăm evoluției.

În prezent, se folosesc și alte metode mai avansate de analiză a unui meci. Una dintre acestea este Expected Goals (sau „xG”), despre care vom afla în articolul următor.

goal profits
Încearcă serviciul timp de o săptămână pentru doar £1!

Academia de Pariuri Betcash

Dacă ești cu adevărat interesat, îți recomand să citești articolele educative despre pariurile exchange. Îți vor fi de mare folos dacă ești la început de drum. Exemple practice sunt postate zilnic pe pagina de facebook Academia de Pariuri Exchange.

De asemenea, te aștept în comunitatea pariorilor care urmăresc obținerea de profit, în cadrul grupului Academia de Pariuri Betcash.

Pentru informații suplimentare sau strategii de punere în aplicare a pariurilor exchange, te invit să îmi scrii în secțiunea de contact.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More