Pariuri exchange = pariuri în contrapartidă / schimb (troc) de pariuri
Acest tip de pariu se poate găsi la mai multe case de pariuri, însă ne vom limita la Betfair, întrucât are, de departe, cele mai multe beneficii (şi este singura autorizată în România). Așadar, orice referire la pariurile exchange și orice exemplu prezentat vor face trimitere la Betfair.
Atenţie, Betfair este şi o casă de pariuri ca oricare alta aşa că trebuie să accesezi varianta Exchange (nu Sportsbook).
Trebuie să înţelegi că nu îi fac nicio reclamă şi nu am niciun beneficiu de pe urma acesteia.
Ce reprezintă mai exact?
Faţă de pariurile tradiţionale pe care deja le cunoşti foarte bine, pariurile exchange îţi permit să pariezi împotriva altor persoane (în mare parte amatori, dar şi profesionişti) ca şi tine şi nu împotriva unei case de pariuri. Este ca şi cum ţi-ai aduna grupul de prieteni şi începeţi să pariaţi între voi pe un anumit meci, la cote negociate de voi, unde unii pierd, iar ceilalţi câştigă. Nu se poate ca toţi să câştige sau să piardă. Diferenţa este că, în cadrul Betfair Exchange, grupul este unul mult mai mare şi piaţa este controlată.
Reiau explicaţia pentru cei care nu au reuşit să înţeleagă şi spun că pariurile exchange sunt plasate în cadrul unei „burse de pariuri”, întrucât poţi „vinde” şi „cumpăra” anumite cote, tranzacţii ce pot fi acceptate sau nu de ceilalţi pariori. Mai mult, aici te poţi considera tu însuţi o casă de pariuri, adică oferi cota pe care o consideri acceptabilă şi suma maximă pe care o poate investi cineva şi o altă persoană vine o acceptă, dacă îi convine.
Nu te speria, la început pare dificil, mai ales dacă nu ai mai interacționat cu exchange, dar te vei obișnui.
O să prezint și un exemplu care te poate ajuta să înțelegi.
Diseară este finala Europa League dintre Steaua și Dinamo (asta ca să fiu sigur că înțelegi că este doar ceva imaginar). Este destul de devreme și nimeni nu a pariat pe acest meci, astfel că nu există cote după care să te ghidezi.
Din propria analiză rezultă că FCSB ar trebui să câștige acest meci, însă nu va fi foarte ușor, așa că îi consideri favoriți și cota pentru victoria lor ar trebui să fie 2.20. Așadar, pui 100 $ că FCSB câștigă, la cota de 2.20, ceea ce ar însemna un câștig de 220 $ (profit 120$ pe care trebuie să ți-l plătească cineva) sau pierdere de 100 $ (pe care trebuie să i-o plătești cuiva), însă nu este de ajuns. Acum cineva trebuie să-ți accepte „oferta” și să vină să zică contrariul, că FCSB nu câștigă.
După 10 minute un alt parior oferă 200 $ și pariază că FCSB nu câștigă, dar nu vrea să-ți cumpere cota ta și cere un preț mai mic, de 2.10, pentru a-ți plăti 110 $ și nu 120 $. Până la urmă ajungeți la un consens și stabiliți cota de 2.15 pentru FCSB. Chiar dacă celălalt parior a oferit 200 $, pariul va fi confirmat doar pentru cei 100 $ oferiți de tine, iar restul de 100 $ rămân pentru altcineva.
În acest moment există două posibilități ce vor determina un câștigător și un pierzător. Astfel, dacă FCSB nu câștigă (egal sau învinge Dinamo), ai pierdut cei 100 $, care vor ajunge în buzunarul celuilalt parior. În schimb, dacă FCSB câștigă, pariorul trebuie să-ți dea 215 $, adică suma pe care ai pariat-o (100 $) și profitul (115 $).
Este ca și cum ai vinde ceva și trebuie să o faci la cel mai bun preț.
Asigură-te că ai înțeles foarte bine aceste noțiuni și interesează-te cât mai mult despre subiectele tratate în această secțiune. Doar atunci să treci la următorul pas. Nu ezita să mă contactezi pentru orice detalii suplimentare.