Acasa Miza

Miza

de Cristi
miza buget

Miza

Un alt element esențial pentru un trading de succes este o miza corectă.

O miza prea mare în comparație cu banca te poate falimenta. În același timp, dacă folosești o miză prea mică nu îți vei folosi banca eficient. Astfel aceasta nu poate o crește rapid.

Care este miza corectă?

Miza recomandată este cea care îți păstrează banca în siguranță și o crește constant.

Miza prea mare:  Să spunem că ai o bancă de 1.000 €. Primul pariu pe care îl plasezi este de 250 € pe victoria lui PSG. Dacă plasezi câte 250 € pe meci înseamnă că poți paria doar 4 meciuri. Iar dacă nu-ți iese niciunul, banca ta s-a terminat. Cu siguranță nu este o idee bună. Poți falimenta din prima zi și te vezi nevoit să alimentezi din nou. Amintește-ți de câte ori ai făcut acest lucru. Încearcă să înveți din greșeli.

Miza prea mică:  Să spunem că ai aceeași bancă de 1.000 €. Plasezi un pariu de 1 € o dată pe săptămână. Astfel că vei ajunge să pariezi doar 52 € tot anul. Este evident faptul că nu vei falimenta în următorii 10 ani. Însă nici nu vei simți vreo diferență în contul tău.

Miza corectă: Trebuie să ții cont de raportul dintre risc și profit. Acesta trebuie să fie echilibrat. Riscul nu trebuie să fie mai mare de 1 punct, pentru un eventual profit tot de 1 punct. Trebuie să obții cele 10 puncte profit din fiecare lună cât mai în siguranță. Pentru mai multe detalii despre planificarea câștigurilor citește articolul managementul banilor.

Calcularea mizei

Împarte banca în 100 de puncte și vei descoperi cât valorează un punct pentru tine.

De exemplu, la o bancă de 1.000 € un punct este egal cu 10 €. Pentru o bancă de 500 €, 1p valorează 5 €. În prezent, eu folosesc o bancă de 3.000 €, ceea ce înseamnă că 1p este 30 €.

Acesta este cel mai simplu și recomandat mod de a îți calcula miza. O poți reseta la începutul fiecărei luni, în funcție de valoarea băncii.

Așadar, te sfătuiesc să-ți calculezi miza în puncte și nu în bani. Nu contează că valoarea unui punct pentru tine este de 5 € sau de 100 €. Un punct este un punct pentru oricine.

Sfat

Pentru început, încearcă să obții cele 10p profit lunar cu valoarea minimă a unui punct, respectiv 2 €. Odată ce experința ta va crește, poți crește și miza odată cu ea. Astfel, orice greșeală vei comite, nu-ți va afecta banca prea mult. De asemenea, nu vei pune presiune inutilă pe tine sau pe banca ta.

Dacă poți face 10p profit la 2 € punctul, poți face același lucru și la 5 € punctul. Este valabil și la 10€, la 20 € punctul și tot așa. Nu vei rămâne niciodată fără meciuri pe care să pariezi. Așa că nu este nicio grabă. Proteajează-ți banca!

Cum se procedează efectiv

Ca începător al pariurilor exchange, orice pariu ar trebui să aibă un risc maxim de doar 1 punct.

Când plasezi un pariu back pe o cotă de 2.00 sau mai mică, nu vei folosi niciodată o miză mai mare de 1p. Așadar, riscul tău va fi de cel mult un punct.

Dacă selecția pe care vrei să pariezi are o cotă de 2.00 sau mai mare, ai două variante:

  • plasezi pariul back cu o miza de 1 punct;
  • plasezi pariul back astfel încât să ai un profit potențial de 1 punct.

Dacă pariezi pe o cotă foarte mare, este mult mai logic să folosești a doua variantă. Aceste cote mari nu sunt câștigătoare prea des. Așa că nu ai vrea să riști un punct întreg.

Nu uita că răbdarea este esențială. Nu ai nevoie decât de 10p profit în fiecare lună. Doar atât ai de făcut pentru a îți atinge obiectivul.

Când plasezi un pariu lay, trebuie să ai în vedere ca riscul tău să nu depășească 1p.

Să spunem că vrei să plasezi un pariu lay pe o cotă de 3.00. Miza ta maximă va fi de 1/(3.00-1) = 0.5p.

Nu-ți face griji în privința acestor ecuații matematice. Totul va deveni mult mai clar în momentul în care vei începe să faci trading. Oricum Betfair îți afișează riscul maxim pe care îl ai atunci când plasezi un pariu. Fie el back sau lay. Așadar, îți va face el toate calculele.

Mai sunt și alte modalități prin care să-ți stabilești miza corectă. Deocamdată este de ajuns să reții aspectele prezentate.

Tipuri de miza

Există multe modalități de a miza. În acest moment, nu ar trebui să le cunoști pe toate în amănunt. Fiecare modalitate are părțile ei bune și rele. Ți le voi prezenta pe scurt pe cele mai cunoscute:

Miza fixă

Atunci când plasezi aceeași miza pe oricare dintre pariuri. Se mai numește și miza standard sau miza flat. Este esențială atunci când dorești să testezi dacă o strategie este profitabilă sau nu.

Miza profit fix

Atunci când investitorul / pariorul vrea să varieze miza în funcție de cotă sau siguranța pariului. De regulă, se urmărește obținerea aceluiași profit, indiferent de meciul ales.

Miza procentuală

Aceasta a fost explicată anterior. Este calculată în funcție de bancă și divizată pe puncte. Miza este un procent fix din bancă și poate fi oricât între 1% și 5%. O variantă poate fi și combinarea acesteia cu criteriul Kelly. Astfel miza va fi optimizată în funcție de cotă și de avantajul pe care îl are strategia. Criteriul Kelly este în sine un hibrid între profituri fixe și miză procentuală.

Miza progresivă

Aceasta implică creșterea sau descreșterea mizei după fiecare pariu. Depinde de pariul anterior, dacă acesta a fost câștigat sau pierdut. Ideea de bază este de a recupera pierderea mult mai repede sau de a spori câștigurile. „Martingale” și „Pyramid” sunt două dintre cele mai cunoscute sisteme. Nu te lăsa atras de ele. Un șir de pariuri necâștigătoare te va obliga să pariezi mii de euro foarte rapid. Este foarte riscant.

Te-ai gândit vreodată să-ți dublezi miza după ce ai pierdut? Îți vei recupera miza inițială și vei avea și profit. Aceasta este o greșeală frecventă printre investitorii neexperimentați. Poate că îți va merge de câteva ori. Însă, atunci când nu iese cum vrei tu, nu mai există cale de întoarcere pentru banca ta.

Știu că toate calculele matematice sunt în favoarea sistemului Martingale. Dar îți recomand să nu-l folosești în pariuri pentru că îți poate aduce daune serioase. De exemplu, să spunem că prima ta miză este de 10 €. Dublând miza la fiecare pariu, după 10 pronosticuri consecutive necâștigătoare vei ajunge să pariezi peste 5.000 €. Și faci acest lucru doar pentru a recupera miza inițială de 10 €. E nebunie curată.

Cu siguranță îți recomand să folosești o miza simplă. Pariază cu atenție și concentrează-te pe obiectivul lunar de 10p. De îndată ce vei obține cele 10 puncte pe lună cu regularitate, banca ta va crește. Prin efectul de capitalizare vei începe să pariezi sume mai mari, iar banca ta va crește și mai mult. Astfel vei putea deveni un expert în trading.

Dificultăți în modul de a paria

O problemă reală a începătorilor în sfera tradingului, dar și a pariurilor este disciplina. Îți spun încă o dată, dacă nu ai disciplină nu ai niciun viitor în trading. După ce pierzi un pariu, instinctul este acela de a te răzbuna. Și cu cât o faci mai repede, cu atât mai bine. Probabil că aceasta îți este dorința. Doar că este cel mai rău lucru pe care îl poți face.

În aceste împrejurări, păstrarea disciplinei este modul corect de a reacționa. Creierul ar trebui să-ți spună acest lucru. Inima ta va dori să recuperezi acei bani pierduți cât mai rapid cu putință. Dacă îți vei lăsa emoțiile să preia controlul, te vei expune unor pierderi și mai mari.

O parte din pariori vor dubla miza după un meci pierdut. Scopul fiind acela de a recupera banii cu următorul pariu. Dar creșterea mizei în această maniera va conduce către probleme și mai mari. Vreau să-ți amintești întodeauna acest aspect: cu cât miza este mai mare, cu atât greșeala este mai mare.

Greșelile te vor costa

Nu îți crește miza prea devreme. Altfel vei capitaliza greșelile și nu câștigurile. Ceea ce înseamnă că greșelile vor părea din ce în ce mai mari. Selectarea unei mize corespunzătoare este la fel de importantă ca selecția pronosticului în sine.

O miza prea mare este o greșeală des întâlnită în rândul pariorilor. Aceasta poate fi evitată prin întocmirea unui plan pentru fiecare zi și respectarea lui fără excepție. Alegeți meciurile pe care vrei să le urmărești în ziua respectivă și nu te implica în altele. Nu încerca să forțezi un pariu atunci când nu este nevoie. Am întâlnit foarte des persoane care vor să parieze pe un anumit meci, deși nu au nici o idee ce. Dar cu toate acestea, insistă sa parieze pe meciul respectiv. Dacă nu ai găsit nicio cotă atractivă, caută în altă parte.

Au fost situații în care am tranzacționat și câte 1.000 € punctul. Ceea ce înseamnă că nu îmi permiteam să pariez la hazard. Chiar și în zilele cu multe evenimente, tradingul meu vizează 2-3 meciuri. Îmi sunt suficiente și nici nu îmi irosesc timpul. Chiar dacă obțin 0.5p în ziua respectivă, este un profit mai mult decât decent. Nu mă las atras de celelalte meciuri în desfășurare. Și nici măcar de folosirea unor mize mai mari. Chiar dacă nimeresc câteva pariuri pierdute, nu caut alte meciuri. Accept pierderea și mă consolez cu gândul că voi identifica oportunități în zilele următoare.

Îți recomand cu multă încredere articolul despre mindset. Te poate ajuta în multe situații. Citește-l de fiecare dată atunci când ești în impas.

Ce trebuie să ai în vedere...

  1. Întocmește un plan și respectă-l fără excepție
  2. Nu paria prea multe meciuri
  3. Nu crește miza atunci când ai o serie de meciuri câștigate sau pierdute

Da, vei ajunge la un moment dat să îți mărești miza. Dar este important să o faci într-un mod controlat. Nu te arunca în toate pariurile din ofertă doar pentru că ai avut o zi mai proastă. Nu vei face decât să înrăutățești situația.

Raportul risc / recompensă

Știu că mă repet. Dar vreau să înțelegi că raportul dintre risc și recompensă este foarte important. Nu este de ajuns să îți calculezi miza corectă. Trebuie să ai în vedere și eventualul profit pe care îl poți obține.

Să zicem că ai identificat o oportunitate grozavă la cota de 3.00. Banca ta este de 1.000 €. Dacă o împărțim în 100p, 1p ar fi 10 €. Așa că pariezi 1p pe cota respectivă. Dacă pariul este câștigător, vei obține un profit de 20 €. Ceea ce înseamnă un procent de 20% din obiectivul tău lunar. În opinia mea, dar și a profesioniștilor, acesta este mult prea mare. Potrivit ar fi să mizezi doar 0.5p pentru un eventual profit de 1p. Astfel, îți mai rămân 0.5p pentru a miza pe alt meci, în cazul în care ai pierdut.

 Un ROI (Return of Investment) bun este de peste 100%. Prin ROI se înțelege „rata de recuperare a investiției”. Astfel că este recomandat să plasezi pariu back la cote peste 2.00 și lay la cote sub 2.00. După cum am mai spus, este important să eviți pierderile mari. Mai bine te mulțumești cu un profit mic, decât să riști o pierdere prea mare. Până la urmă un câștig este un câștig. Îți bagă bani în buzunar, nu îți ia.

Concluzia

Raportul dintre risc și recompensă trebuie exploatat la maxim. Ideal ar fi să nu riști mai mult de 1p pentru a obține 1p profit. Obiectivul tău este să obții 10p profit pe lună cât mai în siguranță. Aceasta este calea către succes.

Ține cont de acest raport. Concentrează-te pe obiectivul lunar de 10p.

Să zicem că ți-ai planificat să faci trading de 5 ori pe săptămână. Cu o medie de 0.50p pe sesiune de trading îți vei atinge obiectivul de 10p.

Calculează cu responsabilitate miza și, atunci când nu ești sigur cât să pariezi, alege o sumă mică de bani.

Nu uita! Dacă ești transpirat la finalul meciului, înseamnă că miza ta este prea mare. Când mizezi corespunzător, tradingul este confortabil și agreabil.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More