Acasa Mindset

Mindset

de Cristi
mindset

MINDSET

Mentalitatea sau mindset-ul va determina, în mare măsură, cât succes vei avea în tradingul pe pariuri sportive exchange. Poți avea cele mai bune strategii din lume în portofoliul personal, dar dacă nu îți poți stăpâni impulsurile de parior clasic, îți va fi foarte greu să păstrezi profitul pe care îl faci.

Nici nu realizezi câte persoane îmi mărturisesc că obțin câștiguri frumoase și constante cu strategiile mele de trading, dar au pierderi și mai mari după ce încep să se abată de la reguli și încep să parieze live. Și fac acest lucru pentru că se plictisesc… Știu, este o nebunie curată, dar foarte des întâlnită.

Este dificilă trecerea de la jocurile de noroc la trading, dar merită, cel puțin pentru buzunarul tău.

Când ești logat pe Betfair, ești într-o bătălie constantă cu tentația. Trebuie să câștigi lupta.

Un citat celebru al legendarului investitor Warren Buffett spune astfel: „Bursa este un mecanisc extraordinar de eficient pentru transferat bogăție de la nerăbdători la răbdători”.

După cum ți-am mai spus, Betfair Exchange nu este o casă de pariuri, ci o bursă, iar principiul se potrivește perfect. Dacă nu vei avea răbdare pentru a tranzacționa doar când se ivește o oportunitate, atunci nu vei face altceva decât să le dai banii investitorilor care au această răbdare. Fii inteligent!

rabdare

Oricine se poate îmbogății?

Secretul unui trading de succes este foarte simplu…aplică ceea ce funcționează și nu face ceea ce nu funcționează. Este evident, nu? Atunci cum de nu oricine poate face acest lucru și să poată trăi din trading? Răspunsul…mindset!

Prea mulți oameni își doresc succes instant. Vor să înregistreze profit imediat cum încep, să își vadă balanța din Betfair cum crește după fiecare pariu, să renunțe la locul de muncă în câteva săptămâni și să se uite toată ziua la fotbal.

Este un vis minunat…dar chiar crezi că așa stau lucrurile pe acest pământ? Dacă ar fi fost astfel, toată lumea ar fi făcut acest lucru, iar birourile patronilor ar fi fost goale mereu.

Ia în considerare acest aspect…Betfair Exchange este plin de investitori deștepți ale căror unice intenții sunt de a îți lua banii. Nu îi interesează că te falimentează pe tine, doar îi interesează ca banii tăi să ajungă în contul lor. Sunt necruțători, iar acesta este motivul pentru care majoritatea pariorilor pierd. Pentru a avea profit, trebuie să tranzacționezi inteligent.

De asemenea, trebuie să muncești pentru profit. Nu fizic, dar tot vei depune un efort, intelectual. Succesul nu este pentru oricine. Celebrul Thomas Edison spune că „Oportunitatea e pierdută de majoritatea oamenilor pentru că e îmbrăcată în salopetă și arată ca munca”.

Vei fi un investitor experimentat și abil până la sfârșitul lunii? Cel mai probabil că nu, dar nu există niciun motiv pentru care nu vei fi un investitor mai bun decât ești acum. Îți poți îmbunătăți calitățile din nou în luna următoare, iar apoi încă o dată peste două luni și tot așa. În timp vei deveni un investitor experimentat și abil.

Tradingul pe sporturi este o artă și trebuie antrenată. Aceasta ocupă timp dar, ca orice alt lucru pentru care merită să aștepți, beneficiile lucrului bine făcut sunt grozave. Antrenează-ți abilitățile de investitor, capătă experiență și protejează-ți banca făcând greșeli de începător cu mize mici.

Dacă vei încerca să încasezi profituri mari imediat, vei pune presiune inutilă pe umerii tăi, te vei implica în meciuri de o calitate inferioară și vei merge din pierdere în pierdere. Nu vei rămâne niciodată fără meciuri de pariat, așa că unde este graba? Fă-ți banca să crească în siguranță în direcția corectă și puterea capitalizării își va face efectul.

Gândirea pe termen lung este singura ta opțiune. Banca ta va crește constant, oferindu-ți o fundație solidă pe care să construiești.

De ce faci trading?

Este foarte important…de ce tranzacționezi tu?

Dacă răspunsul tău este „să faci bani”, atunci îți pot spune chiar acum că te vei chinui. Vei nimeri o serie neprofitabilă – pe care o întâlnim cu toții din când în când – iar motivația ta va atinge cote minime. Poate chiar vei renunța și vei părăsi șansa extraordinară de a obține succesul care îți poate schimba viața. Mai rău de atât, te vei întoarce la jocurile de noroc reprezentate de pariurile clasice. Îți vei da singur șuturi pentru asta.

Același Thomas Edison mai spune că „Mulți dintre cei care eșuează o fac pentru că nu și-au dat seama cât de aproape au fost de succes înainte de a renunța”.

Deci nu! Tu ai nevoie de un motiv mai important decât banii. Ai nevoie de ceva care să îți hrănească intenția…ambiția…hotărârea. Ceva care să te readucă înapoi după o zi mai rea, mai hotărât ca niciodată să faci lucrurile cum trebuie.

Aici sunt câteva dintre motivele pe care le-am întâlnit de-a lungul timpului printre investitorii de succes:

   • Au vrut să fie în stare să își permită să își dea demisia de la locul de muncă și să își petreacă mai mult timp cu familia
   • Au vrut să-și permită să mergă în vacanțe de mai multe ori pe an
   • Erau pensionari și au vrut să își suplimenteze veniturile din pensie
   • Au vrut să-și ajute copii să aibă tot ceea ce își doresc
   • Au vrut să-și preia controlul asupra viitorului lor financiar și să scape de rutina 0800 – 1600 (defapt, majoritatea investitorilor pe care i-am cunoscut, aveau o rutină 0900 – 1700).

Da, toate motivele necesită să obții profit, dar acestea au ceva în plus față de bani. Toate reprezintă o schimbare în bine a stilului de viață dar, de regulă, nu sunt realizabile prin metoda convențională de a te duce la muncă de luni până vineri pentru a veni acasă cu un salariu.

Motivația mea a fost aceea de a deveni independent financiar, astfel încât câștigurile din trading să-mi acopere cheltuielile lunare ale familiei. Dacă am reușit? Nu, pentru că acest lucru ar fi însemnat să-mi pierd motivația. În schimb, mi-am crescut cheluielile astfel încât să îmi permit mai multe, dar mai ales să investesc banii în active.

Așadar…de ce faci tu trading?

Scrie pe un bilețel și lipește-l pe ecran. Când ai o zi mai rea, va fi motivația de care ai nevoie pentru a te întoarce și a încerca din nou. Vei avea nevoie de ea din când în când…îți garantez.

Frica de a rata

Aceasta este un coșmar…cea mai gravă formă a tentației și trebuie să fii pregătit pentru ea.Da… Frica de a rata sau FOMO („fear of missing out”). Citește un articol interesant despre sindromul FOMO.

Va veni un moment în care ai indentificat un pariu bun, însă s-a înscris un goal chiar înainte ca tu să fii intrat. S-ar putea să se întâmple și a doua oară, iar atunci Frica de a rata își face simțită prezența în mintea ta.

În timp ce te pregătești să intri pe următorul pariu, își amintești cum un gol ți-a furat acele oportunități de a face profit. Chiar te-au afectat! Nu și de data aceasta…intri mult mai devreme ca să fii sigur. Desigur, riscul este mult mai mare, dar nu vei mai rata și această șansă.

Doar că acest pariu este pierdut…și această pierdere este mai mare decât ar fi trebuit să fie, datorită riscului asumat.

Acum ce faci?

Desigur… Am nevoie de un alt pariu pentru a „îndrepta” cât mai repede acea greșeală. Hmm… Chile Primera B… Ăstă sigur va merge!

Cred că îți poți da seama unde te conduce acest sindrom…decizii slabe și pierderi consecutive care nu te vor ajuta deloc.

De aceea trebuie să-ți amintești aceste lucruri de fiecare dată când „ratezi” un pariu. Dacă acel pariu ar fi fost atât de grozav, probabil că ai fi fost deja în el. Gândește-te că nu a fost atât de profitabil, așa că nu ai intrat în el și nu ai ratat nimic.

Concluzia

Fotbalul va fi fotbal… Arbitrii vor da penaltiuri pentru aruncări amuzante în careu (a se vedea Florin Tănase), atacanții vor rata din fața porții și portarii vor scăpa în poartă mingi ușoare. Cam așa stau lucrurile. Unele dintre ele îți vor fi benefice, altele te vor face să te simți frustrat.

Cu experineță, vei învăța să accepți că ceea ce se întâmplă nu poate fi schimbat și tu nu ai ce face decât să îți administrezi pariurile. Vei lua cele mai bune decizii pe care le consideri, cu toate informațiile disponibile și te concentrezi pe îmbunătățirea în timp a abilităților de trading.

Vor fi unele pariuri de vis, dar unele nu vor decurge așa cum te aștepți și se dovedesc a fi coșmaruri. Marea majoritate vor fi doar…ceva normal. Nu ai de ce să dansezi în stradă după un profit grozav, așa cum în niciun caz nu ai de ce să plângi până adormi când pierzi.

Nu privi pierderile ca pe ceva negativ, consideră-le un pas important în experința ta de investitor. Până la urmă, dacă mizezi corespunzător, o pierdere nu ar trebuie să fie o amenințare pentru banca ta. Smiorcăiala nu schimbă nimic, pozitivitatea schimbă totul!

Cu toate acestea, o gândire potrivit căreia ar trebui să câștigi de pe urma fiecărui pariu este de asemenea greșită. Aud uneori întrebări despre cum poți avea pierdere zero sau chiar un profit mic, atunci când lucrurile nu decurg așa cum îți dorești. Nu există nicio strategie și nicio altă modalitate magică ce îți aduce profit de fiecare dată. Pierderile fac parte din viața ta de investitor și va trebui să te obișnuiești cu ele, astfel încât să poți să le reduci cât mai mult.

Rădbarea, disciplina și gândurile pozitive îți vor întări mentalitatea.

Este paharul tău plin acum? Dacă da, te aștept să citești și articolele ce vor urma din secțiunea Învață.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More