Acasa Managementul banilor

Managementul banilor

de Cristi
managementul banilor

Managementul banilor

Dacă îți dorești să ai succes în trading pe Betfair Exchange, atunci managementul banilor este esențial.

Tu nu faci altceva decât să lucrezi într-o piață și asta înseamna, desigur, că trebuie să cumperi și să vinzi. Însă, în loc de produse fizice, vei cumpăra (back) și vei vinde (lay) poziții pe piețele oferite de Betfair.

Spre deosebire de mulți alții care eșuează, tu trebuie să te asiguri că banca ta progresează. Dacă nu ai grijă de banca ta și o pierzi, nu vei mai putea să faci trading.

Îți spun din proprie experiență… dacă îți vei administra banca într-un mod corespunzător din prima zi și îți vei cultiva obiceiuri bune, vei progresa mult mai ușor. Nu este simplu să scapi de obiceiurile neprofitabile, mai ales când sunt banii implicați.

Managementul banilor nu depinde de mărimea băncii tale. Trebuie să faci aceleași lucruri cu o bancă mare pe care le faci cu o bancă mică și invers.

Cele 6 reguli din managementul banilor

1. Păstrează disciplina

În fiecare zi vei paria în funcție planul stabilit. Te vei ține de acest plan și nu vei ceda tentațiilor de a te abate de la el. Păstrarea disciplinei este cea mai mare slăbiciune a tuturor pariorilor și este cel mai greu de corectat.

2. Fii răbdător

Uneori meciurile pe care voiai să tranzacționezi sunt amânate sau poate primul gol a fost înscris înainte ca tu să pariezi. Nu încerca să înlocuiești acel meci cu altul pe care nu l-ai studiat deloc. Sau mai rău, unul din liga a 3-a portugheză… Fii răbdător și așteaptă ca oportunitățile să vină la tine. Nu le căuta tu acolo unde nu sunt. Ține mine … „răbdătorul face bani de pe seama nerăbdătorului”.

3. Nu exagera cu tradingul

Este foarte ușor să fii tentat să pariezi multe meciuri. Tradingul exagerat va conduce inevitabil către pierdere pe termen lung. Așa că nu ceda acestei tentații. Ai un plan, rămâi devotat acestuia.

4. Mizează corespunzător

Miza ta va fi proporțională cu banca pe care o ai. Ar fi o mare prostie să te bagi într-un pariu cu un risc prea mare pentru banca ta. Așadar, nu face acest lucru. Pe de altă parte, miza ta nu trebuie să fie nici prea mică. Altfel, nu îți banca să lucreze pentru tine. Divizează banca în 100 puncte și pune-o la treabă.

5. Limitează pierderile

Unul dintre secretele tradingului de succes este evitarea pierderilor mari. Nu este nimic mai neplăcut decât să-ți crești banca constant și apoi să-ți anulezi toată munca printr-o singură pierdere. Cele mai bune pariuri sunt cele în care profitul potențial este mai mare decât pierderea potențială.

6. Capitalizează

Albert Einstein a spus că „efectul compus (capitalizarea) este a 8-a minune a lumii”. Odată cu creșterea băncii va crește și miza. Astfel vei obține profituri mai mari.  Iar câștigurile din ce în ce mai mari îți determină o creștere și mai rapidă a băncii. Este chiar incredibil cât de repede poate crește o bancă prin folosirea acestei metode. Așa cum sper să afli pe pielea ta în curând.

Pentru dezvoltarea mentalității de învingător, îți recomand să citești articolul despre mindset.

Puterea capitalizării

Dacă obții 10p (puncte) profit în fiecare lună, vei fi un investitor de succes.

Ce reprezintă un punct în managementul banilor? Este doar un procent din banca ta, care crește în valoare odată cu banca ta. Te sfătuiesc să îți divizezi banca în 100p. Astfel încât o bancă de 1.000 € să devină 100p a câte 10 € fiecare. La finalul fiecărei luni, îți recalculezi valoarea unui punct și vei vedea cât de prosper vei deveni.

Efectul compus și managementul banilor ar trebui să arate astfel:

Luna 1:

Începi cu o bancă de 1.000 € și o împarți în 100p. Prin urmare, un punct va valora 10 €.

După ce îți atingi obiectivul de 10 puncte profit la finalul lunii, banca ta va fi 1.100 €.

Luna 2:

Din nou îți vei împărți banca în 100 puncte. Ceea ce înseamnă că acum valoarea unui punct va fi de 11 €.

Îți atingi din nou obiectivul de 10 puncte profit, iar la finalul lunii banca ta va fi 1.210 €.

Luna 3:

Un punct valorează acum 12.10 €. Atingerea obiectivului de 10p profit îți va crește banca la 1.331 €.

Luna 4:

Un punct valorează acum 13.31 €. Banca ta va crește la 1.464 € când îți atingi obiectivul de 10p profit.

 

Și continuă astfel, lună după lună…

Rezultatul

Atunci când vei ajunge la finalul primului an, banca ta de 1000 € a devenit 3.138 €.

La finalul celui de-al doilea an, banca ajunge la 9.849 .

După doar trei ani, banca ta de 1.000 € a crescut acum la 30.912 €.

Este o creștere de necrezut a băncii. Însă 10p profit pe lună este un obiectiv mai mult decât realizabil. Ar însemna un câștig de aproximativ 0.33p pe zi. Dacă ai o bancă de 1000 €, este vorba de doar 3.30 €.

Desigur, nimeni nu vrea să facă trading în fiecare zi. Vor fi zile în care nu vei avea niciun pariu atât de bun pentru a merita să îți riști banii. Așa că, să prezumăm că tranzacționezi vineri, sâmbătă, duminică și într-o seara în timpul săptămânii. Pentru a realiza obiectivul de 10p în fiecare lună, trebuie să câștigi, în medie, 0.63p la fiecare pariu.

Așadar 6.30 € profit, 4 zile pe săptămână, bancă de 1000 €… crezi că te vei descurca?

Acum că ți-am explicat managementul banilor, cred că ești un fan al efectului compus (sau capitalizării), nu?

Cel mai important inamic al tău este nestăpânirea de sine, nerăbdarea sau plictiseala. Indiferent cum vrei să-i spui, are același efect dăunător. Menține-ți obiectivul de 10p pe lună și nu fi tentat să îți forțezi norocul. Dacă vei ceda tentației, te vei enerva și îți vei distruge banca. Nu o face!

Sunt multe de învățat despre trading. Așadar, fii răbdător și nu pune presiune inutilă pe tine sau pe banca ta.

Concluzia

Managementul banilor este critic pentru un trading de succes. Dacă ești incapabil să-ți controlezi fondurile, nu vei reuși să tranzacționezi. Munca ta va fi în zadar.

Banca ta este capitalul tău de lucru. Este tot ceea ce deții așa că trebuie să fie protejat tot timpul. Analizează meciurile. Stabilește planuri zilnice de trading. Nu te abate de la aceste planuri. Mizează corespunzător. Controlează pierderile. Respectă aceste îndrumări și vei fi bine.

Te așteaptă un succes fantastic în fața ta. Asigură-te că ești în stare să ajungi acolo și bucură-te de recompensă.

Poate că te întrebi care este această recompensă, dacă tot ceea ce faci este să crești miza odată cu banca. Și nu profiți de banii câștigați. Nu îți pot impune ce să faci cu banii tăi, dar îți pot spune ce am făcut eu.

Am profitat de efectul compus și mi-am crescut banca până la nivelul maxim de confort. Atunci când am considerat că am atins pragul dorit, am staționat la miza respectivă. Din momentul respectiv, în loc să adaug profitul în bancă și să cresc miza, am început să îl retrag.

Cum mi-am stabilit pragul personal? Am vrut ca cele 10p obținute la finalul lunii să reprezinte toate cheltuielile mele lunare.

Dacă am putut eu, poți și tu. Nu m-am născut învățat. Am studiat foarte mult pariurile exchange de la profesioniști precum Goal Profits sau Caan Berry. Important este să și pui în practică ceea ce înveți și să fii disciplinat.

Sper să asimilezi toate lucrurile bune pe care le-ai găsit în acest articol. Nu uita niciodată de managementul banilor. Te poate ajuta să devii un investitor de succes sau un pierzător care arunca vina pe orice altceva. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More