Dacă ai fost suficient de conștiincios în studierea lecțiilor prezentate și ai reușit să pui în practică tot ceea ce ai învățat, cu puțin noroc și cu ceva atenție în selectarea meciurilor pariate, veniturile au început să-și facă apariția. Dacă m-ai ascultat și ți-ai capitalizat profitul lună de lună, veniturile probabil că au crescut și ele progresiv.
Vei ajunge în momentul în care suma existentă în cont și venitul estimat lunar îți sunt suficiente și nu mai dorești să capitalizezi profitul, ci vrei să culegi roadele.
Mai mult decât atât, dacă îmi urmezi managementul banilor, știi că eu folosesc doar 1% din suma disponibilă în cont pe un meci, ceea ce înseamnă că o mare parte din bani stau degeaba. Eu prefer să îi țin undeva unde să „lucreze” și de unde să-i pot retrage cu ușurință în caz de nevoie.
Îți voi prezenta o parte a destinațiilor sumelor de bani retrase de mine, care îmi aduc mai mulți bani fără să mă mai depun vreun efort. Riscul poate fi mai mic sau mai mare, în funcție de părerea fiecăruia.
Am spus că îți prezint doar o parte a destinațiilor pentru că cealaltă parte este investită și în distracție și timp liber. Nu recomand să îți irosești toți banii pe care i-ai făcut din trading pe micile plăceri ale vieții. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla cu Betfair Exchange. În plus, sunt sigur că vor veni generații noi cu o inteligență superioară și metode inedite de tranzacționare cărora ne va fi greu să le facem față.
Unde se duc banii mei?
Investiții imobiliare – cu siguranță cea mai importantă destinație a câștigurilor mele lunare.
Nu voi intra în amănunt pentru că nu sunt vreun expert, iar investițiile în proprietăți imobiliare necesită deplasări la fața locului, negocieri, credite, hârtii și multe altele despre care nu am ce să îți vorbesc.
Dacă ești interesat, ar fi bine să te documentezi foarte bine înainte. Ai suficiente site-uri de profil și poate ar fi bune opiniile unor consultanți financiai și agenți imobiliari.
Acțiuni pe Bursa de Valori București
Voi reveni cu un articol separat despre acțiunile în care investesc. Mai pe scurt, mă concentrez pe societățile mari listate la bursă din domeniul energiei electrice și gazelor naturale. Urmăresc tot venituri pasive, respectiv dividende, nu încerc să speculez prețurile pentru că nu este domeniul meu, cel puțin deocamdată. Mă pricep mult mai bine să tranzacționez pe sporturi.
Investiții Peer-to-peer
Sunt destul de noi apărute în România și după ce m-am documentat, am început și eu să investesc din anul 2019 și am rămas plăcut surprins. În prezent am un randament de peste 9% din sumele investite.
Ce reprezintă mai exact acest tip de investiții?
Există platforme pe care se pot face împrumuturi de la om la om. Mai exact, o persoană are nevoie de o sumă de bani pentru un scop comercial bine definit, iar tu poți juca rolul băncii prin intermediul unei platforme, pentru o anumită dobândă ce ți se cuvine. Sincer, eu o văd ca o cămătărie legală, ceea ce îmi convine. Dar ce m-a atras și mai mult este faptul că majoritatea platformelor oferă buyback guarantee în cazul în care persoana nu mai restituie împrumutul. Până acum nu a fost cazul pentru mine. Deci singurul risc este ca platforma să dea faliment.
Unde am conturi deschise?
Am ascultat sfaturile pe care le-am găsit pe site-urile din România și mi-am diversificat portofoliul Peer-to-peer pe mai multe platforme, pentru a reduce riscul.
Bondora – este primul site din listă pentru că, deși nu promite randamente exagerate, are cea mai simplă interfață și mi-a plăcut că investitorii pot alege dintre trei pachete, în funcţie de apetitul pentru risc. Eu am ales pachetul Go-and-Grow pentru că are un risc redus și lichidități rapide, însă randamentul promis este de aproximativ 6.75% pe an, deși eu îl am mai mare momentan.
De asemenea, deși nu am citit nicăieri pe site-ul lor, uneori sunt informat că particip la diferite promoții.
PeerBeery – este a doua platformă datorită randamentului de peste 12% pe care îl am în prezent și a faptului că împrumuturile nu depășesc 30 zile și îi pot retrage în situația în care am nevoie.
FastInvest – este cel de-al treilea site pentru că durata împrumuturilor este destul de mare, banii mei fiind blocați câteva luni, însă și randamentul este pe măsură, în jur de 12%.
Încă un avantaj este acela că toate cele trei au funcția de auto-invest, ceea ce îmi oferă mie mai mult timp liber.
Depozit bancar – cea mai mică sumă de bani, doar pentru situații de urgență
Precizez că acestea sunt destinațiile banilor mei și nu recomand nimănui să investească în ele. Nu sunt consultant financiar și nici nu am pregătirea necesară pentru a oferi sfaturi despre investiții.