Expected Goals (xG)

În acest articol vreau să explic pe înțelesul tuturor ce înseamnă „Expected Goals” (xG).

Anterior am discutat despre ELO Ratings (sistemul de evaloare ELO) și am spus că acesta este cam demodat.

xG este un sistem relativ nou utilizat de pariorii profesioniști pentru a avea un avantaj în fața celorlalți.

Expected Goal, cunoscut și sub prescurtarea de xG, înseamnă (numărul de) „Goluri Așteptate”. Practic, din traducere putem deduce la ce ne ajută acest sistem.

O explicație mai detaliată ar fi: Expected Goals (xG) reprezintă numărul de goluri ce se așteaptă să fie înscrise într-un meci de fotbal, calculat în funcție de locul și modul în care șuturile au fost executate. Când spun șuturi, mă refer și la loviturile de cap sau alte execuții acrobatice (inclusiv cu mâna, ca Maradona) executate către poarta adversă.

Din punctul de vedere al algoritmului, dar și al meu personal, un șut pe lângă poartă poate fi, în multe situații, mult mai periculos decât unul pe spațiul porții.

expected goals
Grafic „Expected Goals"

Punctajul „Expected Goals”

Sunt convins că ai auzit comentatori care să afirme că jucătorul „ar fi trebuit să înscrie din acea poziție”. Acum putem afla cu exactitate cât de mare a fost acea ocazie și să fim obiectivi.

Este simplu de înțeles că șansele ca mingea să intre în poartă în urma unui șut din 5 metri sunt mai mari decât dacă șutul era din afara careului.

De asemenea, un jucător are șanse mai mari să înscrie cu piciorul decât cu capul, mai ales dacă distanța este mai mare.

Prin urmare, combinând locul și modul de execuție, ajungem la „Expected Goals”.

Pe baza rezultatelor anterioare, sistemul xG calculează și oferă un procentaj de reușită jucătorului sau echipei. Algoritmul analizează zeci de mii de situații anterioare înainte de a lua o decizie.

Punctajul se reflectă într-un număr cuprins între 0 și 1.

De exemplu, dacă xG estimează că în 95 din 100 de meciuri echipa înscrie un gol din poziția și prin execuția respectivă, atunci îi acordă un punctaj de 0.95 (95%).

Însă, dacă golul este înscris de la o mare distanță, împrejurările fiind rar întâlnite, poate fi acordat un punctaj de 0.01. Ceea ce ar însemna 1 gol din 100 pentru echipa în cauză.

Calculele sunt valabile și pentru un jucător anume.

Așadar, dacă un jucător ar rata jumătate dintre ocazii, în aceleași împrejurări, atunci șansa este de 50%, iar punctajul 0.50.

Detalii despre Expected Goals

Inițial, sistemul se baza doar pe câteva zone din care erau executate șuturile.

În prezent, acesta este atât de complex încât ia în calcul distanța măsurată exact, modul și unghiul de execuție, viteza, poziționarea adversarilor, deschiderea către spațiul porții, abilitățile portarului, pasele, fazele fixe și altele asemenea.

Referitor la pase, fie că vorbim de centrări sau pase filtrante, sistemul stochează și analizează și probabilitatea „asisturilor” (xA). De exemplu, un jucător poate primi un punctaj de 0.40 xA, chiar dacă partenerul lui din teren nu reușește să fructifice dintr-o poziție din care ar fi înscris în 40 din 100 de situații.

Cum să profităm de xG

În funcție de numărul și calitatea șuturilor către poartă, sistemul calculează și oferă un punctaj total echipei.

Astfel că, xG oferă o reflecție mai corectă asupra scorului, în funcție de ceea ce s-a întâmplat efectiv pe teren.

Sigur ai văzut meciuri în care o echipă a dominat întreg meciul, însă a pierdut printr-un gol primit în ultimele minute de joc, contrar așteptărilor.

Chiar dacă mulți nu sunt de acord, din punctul meu de vedere, în situația descrisă, scorul a fost unul corect. Poate că echipa adversă s-a apărat foarte bine și că aceasta a fost tactica pe care se bazau. Dar poate că a fost și una dintre acele zile…

Însă, corect sau nu, scorul trecut ne interesează mai puțin când vorbim de „Expected Goals”.

Atunci când facem analiza unui meci pe care vrem să pariem ne-am dori să știm mai mult decât scorurile anterioare.

Un parior care se respectă nu ia de bun doar rezultatul final din meciurile anterioare. Intră în detaliu pe fiecare dintre ultimele partide și observă în ce mod a decurs meciul. Sau poate că uneori îți și amintești ce nedrept a pierdut echipa respectivă.

Și atunci îți spui că, deși a pierdut acel meci, dacă ar juca și cu acest adversar la fel, are șanse foarte mari să înscrie și să câștige.

Ei bine, „Expected Goals” cam acest lucru vrea să îl ofere. O analiză cât mai pertinentă a meciurilor anterioare.

Algoritmul este mult mai realist, încercând să calculeze puterea unei echipe de a înscrie, în funcție de jocul practicat efectiv și nu de rezultat. Ideea este genială, însă „fotbalul se joacă pe teren, nu pe hârtie”.

Exemplu de calcul aproape exact

Limitări ale „Expected Goals”

În primul rând, obținerea informațiilor de acest gen este la fel de importantă ca modul de interpretare al acestora.

De exemplu, știi că o echipa are 7 victorii consecutive. Aceasta este informația.

Însă interpretările diferă. Unii cred că echipa este „pe val” și urmează o nouă victorie, iar alții consideră că este momentul să se termine seria pentru că are suficiente puncte sau din alte motive.

Un alt factor negativ privind Expected Goals („xG”) ar fi multitudinea de furnizori ai acestui sistem. Fiecare are propriul set de parametri, iar rezultatele pot fi diferite. Fii sigur că un serviciu gratuit nu va fi la fel de precis ca unul plătit.

De asemenea, fotbalul, ca și orice alt sport (dar mai ales), este foarte imprevizibil. Vor exista situații în care echipa joacă extraordinar de bine, însă încheie partida cu o înfrangere.

Sau…sistemul xG ne spune că o anumită echipă își creează foarte multe ocazii pe meci și are un punctaj de peste 3.00. Ceea ce înseamnă că numărul de goluri la care să ne așteptăm din partea ei, este de minim 3 pe meci. Însă, meciul se încheie 0-0.

Dacă primul tău gând este că meciul a fost „aranjat”, atunci îmi pare rău pentru tine. Șansele să fii profitabil vreodată sunt minime.

Trebuie să realizăm că fotbalul este imprevizibil, pariurile sportive sunt mai mult un viciu și nu „un al doilea venit”, iar rechinii profită de acest aspect.

Nu în ultimul rând, limitările se aplică și când vine vorba despre perioada de timp. Vreau să cred că deja știi că nu trebuie să te bazezi doar pe următorul meci și să mergi totul sau nimic pentru că așa ți-a spus sistemul. Ca orice profesionist, algoritmul dă randament pe perioade mai lungi de timp.

Concluzii

În consecință, „Expected Goals” este cu siguranță un mod inovativ de a obține informații despre un meci. Recomand ca analiza pe care o faci să ia în calcul și aceste punctaje, dar să nu te rezumi doar la aceasta. Ia în calcul și alți factori atunci când vrei să mizezi pe un meci.

Singura ta șansă este să fi în permanență informat. Gândește-te ce avantaj uriaș au în fața ta cei care folosesc acest sistem la nivel înalt. Iar tu încă te mai uiți la rezultatele directe din 2011…

Nu voi face nicio recomandare privind furnizorii acestui sistem Expected Goals („xG”). Te las pe tine să analizezi și să îl alegi pe cel care ți se potrivește.

goal profits
Încearcă serviciul timp de o săptămână pentru doar £1!

Academia de Pariuri Betcash

Dacă ești cu adevărat interesat, îți recomand să citești articolele educative despre pariurile exchange. Îți vor fi de mare folos dacă ești la început de drum. Exemple practice sunt postate zilnic pe pagina de facebook Academia de Pariuri Exchange.

De asemenea, te aștept în comunitatea pariorilor care urmăresc obținerea de profit, în cadrul grupului Academia de Pariuri Betcash.

Pentru informații suplimentare sau strategii de punere în aplicare a pariurilor exchange, te invit să îmi scrii în secțiunea de contact.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More